Før Poteten Kom Til Norge

Poteten tålte bedre regn og kulde og kunne dyrkes lenger mot nord og høyere til fjells enn korn. I de senere år har friterte produkter tatt over mye av potetmarkedet.

Pin Pa Food

Grunnlov og ny union da poteten kom til norge grunnlov og ny union.

Før poteten kom til norge. Fra lolland i danmark kom den danske prosten hans carsten atche til norge og var prest i aurland fra 1737. Poteten har i løpet av 200 år klart å sikre seg en stor plass i kostholdet. I motsetning til andre såkalte kolonivarer som tobakk sukker og kaffe som raskt ble populære tok det lang tid med.

Fra europa til hardanger vi skal tilbake til opplysningstiden på 1700 tallet i norge. Utover 1800 tallet kom den til å dominere tallerkenene i de fleste norske hjem. Artens enkle dyrkingskrav gav større rimeligere og mer forutsigbare avlinger enn hva som var tilfellet for korn.

Med den måtte lagres frostfritt i jordkjellere eller i murte kjellere som folk begynte å bygge. Helt siden poteten kom til norge har den hatt en sentral plass i kostholdet. Poteter ble først brakt til europa i 1567 men det skulle gå nesten to århundrer før den kom til norge.

Prester og andre embetsmenn gikk i spissen og oppmuntret til potetdyrking. Den kunne høstes tidlig og spises før kornet ble modent og den kunne lagres for vinteren. Kalkunen derimot var kjent og også spist før poteten slo igjennom.

Potetplanten kom til norge i årene før 1750 og ble dyrket på åkerland fra 1760 årene. Atche skal ha vært på en handelsreise til holland nederland hvor han fikk tak i potet før han bosatte seg i lærdal fra 1743. Det er usikkert når den først ble innført men sannsynligvis skjedde det en gang før midten av 1700 tallet ettersom man da begynner å høre om poteter i kildene.

På den tiden poteten kom til norge var kostholdet c vitaminfattig og det var mye skjørbuk på bygdene. Da solgte birgitte olsdatter i pippervika tre kalkuner til hyllingsmiddagen for kong fredrik 3 i. årsaken er gjerne at den nøytrale smaken.

Da poteten kom til norge. Hans nielsen hauge fikk tittelen potetprest da han reiste rundt i norge og forkynte potetens velsignelser ved siden av sitt kristne budskap. I norge var det første kjente kalkunholdet alt i 1648.

Den kunne også dyrkes i nord europa men det tok lang tid før det ble vanlig å dyrke poteter i stor stil. Med sitt høye energi og næringsinnhold ble poteten snart en viktig næringskilde for fattigfolk. I starten brukte man mest kokte poteter potetball grøt og puddinger.

Dansk norske embetsmenn var interessert i å prøve den ut og man vet. Med potetens inntog forsvant skjørbuken uten at man først skjønte hvorfor.

Gresskarsuppe Med Kamskjell Gresskarsuppe Kamskjell Hovedrett

Prov Denne Deilige Suppen Jordskokk Har En Mild Notteaktig Smak Og Er Rik Pa Kostfiberet Inulin Jordskokken Ble Visst Litt Gle Vegetarmat Mat Matoppskrifter

Pin Pa Receipes

Pin Pa Food Inspiration

Pin Pa Oppskrifter

Pin Pa Food

Frida Nossen Trener Ofte Pa Tom Mage Denne Maten Bor Du Fa I Deg For En Treningsokt Treningsokt Trener Trening

Pin Pa Feed Me

Egen Reklame Kan Forhandsbestilles Hos Norli Her Til En Ekstra Hyggelig Pris Sa Ble Det Fredag Og For Mange Er Dette Starte I 2020 Middagsoppskrifter Potet Ruccola

Plukkfisk Nesten Som For I 2020 Mat God Mat Gronnsaker

Oppskrift Cashewsaus Tahinidressing Gronnsakswok Asiatisk Comfort Food Nudler Kosemat Gulrot Brokkoli Scrirachasaus Glassnudler Middager Mat Brokkoli

Gronnsakssuppe Suppeoppskrifter Gronnsakssuppe Middagsoppskrifter

Jordskokksuppe Oppskrift Matoppskrifter Mat Og Drikke Mat

For I Tiden Kom Hvalskutene Til Bygdene I Nord Norge Og Solgte Hvalkjott Fra Baten Store Blokker Med Kjott Ble Loftet Opp Pa Kaia Og I 2020 Gronnsaker Kjott Poteter

Soppsuppe Oppskrift Soppsuppe Matoppskrifter Mat Og Drikke

Pin Pa Middag

Pin Pa Juleoppskrifter

Potet Store Norske Leksikon

Pin Pa Mat


LihatTutupKomentar